Bij een optimale zuurtegraad (pH) van de bodem, verbetert zowel het financiële rendement voor de landbouwers als de waterkwaliteit. Die win-winsituatie is een belangrijke conclusie uit een studie van de Bodemkundige Dienst van België, in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij. Op vraag van de Vlaamse Landmaatschappij, heeft de Bodemkundige Dienst van België een rapport opgemaakt …
Optimale zuurtegraad bodem goed voor portemonnee en waterkwaliteit verder lezenNieuws
Nieuwe regels voor uitrijstop en mestopslag op de akker
Door MAP 6 start de uitrijstop twee weken vroeger en gelden nieuwe regels voor de tijdelijke opslag van mest op de akker. Uitrijstop Vanaf 1 november tot en met 15 januari geldt een uitrijverbod voor alle meststoffen. Door MAP 6 start de uitrijstop dus 14 dagen vroeger voor meststoffen van type 1 (stalmest, champost en …
Nieuwe regels voor uitrijstop en mestopslag op de akker verder lezenBioreactor moet nitraten uit drainagewater halen
In de winter worden aan de MAP-meetpunten vaak verhoogde nitraatconcentraties vastgesteld als gevolg van uitspoeling via drainage. Met een Moving Bed Bioreactor (MBBR) kunnen nitraten uit het drainagewater worden gehaald. De techniek wordt momenteel getest in onder meer Buggenhout, Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Staden. Mogelijk komt ze op termijn in aanmerking als equivalente maatregel binnen MAP6.
Bioreactor moet nitraten uit drainagewater halen verder lezenAanpassing referentiepercentage vanggewassen MAP VI
Referentiepercentage vanggewassen MAP VI legt de focus op het inzaaien van vanggewassen. De Mestbank berekende voor elk landbouwbedrijf in gebieden met slechte waterkwaliteit een oppervlakte die ingezaaid zou moeten worden met vanggewassen. Deze oppervlakte werd gedefinieerd als het referentiepercentage. De bepaling van deze oppervlakte gebeurde op basis van het gemiddeld aandeel aan vanggewassen en laag-risico …
Aanpassing referentiepercentage vanggewassen MAP VI verder lezenWintergranen tellen mee als vanggewas binnen MAP VI
Aanvulling gewascombinaties ter invulling van het doelareaal vanggewassen binnen MAP VI: in 2019 tellen ook wintergranen mee
Wintergranen tellen mee als vanggewas binnen MAP VI verder lezenOverdrachten van mestverwerkingscertificaten moet ten laatste op 30 september 2019
De Mestbank herinnert de landbouwers eraan dat de mestverwerkingscertificaten voor 2017 ten laatste op 30 september 2019 naar de certificatenrekening van dat jaar moeten overgedragen zijn. Het actuele overzicht van uw MVC bevindt zich op de certificatenrekening van 2017 op het Mestbankloket (www.mestbankloket.be > MVC). Overdrachten die te laat worden ingediend, kunnen niet in rekening gebracht worden.
Overdrachten van mestverwerkingscertificaten moet ten laatste op 30 september 2019 verder lezenMestbank roept landbouwers op om verplichte mestanalyses goed op te volgen
Begin 2019 kozen 3002 landbouwers ervoor om van minstens één mestsoort de mestsamenstelling te bepalen op basis van regelmatige mestanalyses. In de eerste helft van 2019, stond op 86% van de transportdocumenten een geldig analyseresultaat vermeld. Het analyseresultaat was op 14% van de transportdocumenten dus niet in orde en dat cijfer wil de Mestbank snel terugdringen.
Mestbank roept landbouwers op om verplichte mestanalyses goed op te volgen verder lezenWijziging van bemestingsregels voor vloeibare organische mest
Om stikstofverliezen te beperken en de waterkwaliteit te verbeteren, past MAP 6 de regels voor het bemesten na de hoofdteelt aan. In augustus mag akkerland dat geen zware kleigrond is, slechts beperkt bemest worden met type 2-meststoffen. Zo mag daar alleen nog na de oogst van niet-nitraatgevoelige hoofdteelten bemest worden met type 2-meststoffen, zoals pluimveemest en mengmest van runderen en varkens, op voorwaarde dat er tijdig een vanggewas is ingezaaid en dat dat voldoende lang blijft staan. Voorbeelden van niet-nitraatgevoelige hoofdteelten zijn granen, vlas, luzerne, kool- en raapzaad.
Wijziging van bemestingsregels voor vloeibare organische mest verder lezenDuurzame fosforbemesting goed voor landbouw en milieu
Kunnen de landbouw- en milieubelangen verenigd worden op het vlak van fosfor? Het merendeel van de Vlaamse percelen bevat een grote fosforvoorraad, door grote bemestingsdosissen uit het verleden. Uitspoeling van fosfor naar het oppervlakte- en grondwater, loert daarom om de hoek. Aangezien fosfor die in het water terechtkomt, leidt tot overmatige algenbloei en een verstoord ecosysteem, moeten we dat vermijden. Anderzijds moet de bodem over voldoende fosfor beschikken om de gewassen goed te laten groeien. Onderzoekers van het ILVO, de Bodemkundige Dienst van België en de KU Leuven, zochten op vraag van de VLM uit wat de optimale hoeveelheid fosfor in de bodem is. Tijdens hun onderzoek, hielden ze zowel met de economische als milieukundige kant van de zaak rekening. MAP-man
Duurzame fosforbemesting goed voor landbouw en milieu verder lezenVLM organiseert toelichtingen over MAP 6 voor land- en tuinbouwers
De VLM organiseert voor de land- en tuinbouwers toelichtingen over MAP 6 in elke Vlaamse provincie. De toelichtingen vinden plaats tussen eind juni en begin juli en starten om 20 uur. De deuren gaan open om 19.30 uur. De toelichtingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. De datums vind je op de website van de VLM …
VLM organiseert toelichtingen over MAP 6 voor land- en tuinbouwers verder lezenGroen licht voor MAP 6: wat betekent dit nu?
Op 22 mei werd het 6de mestactieprogramma voor de periode 2019-2022 (MAP6) goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Met MAP 6 worden gerichte maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Met de goedkeuring van MAP 6, ligt de weg open voor een verlenging van de derogatie voor de periode 2019-2022 door Europa.
Groen licht voor MAP 6: wat betekent dit nu? verder lezenNitraat in grondwater
Op 29 maart organiseerden de VLM en de VMM de studievoormiddag ‘de relatie tussen bemesting en nitraat in grondwater’, voor 80 landbouwadviseurs en andere belanghebbenden. Daar werd ook een filmpje voorgesteld dat VMM maakte over nitraat in grondwater. Het filmpje toont hoe nitraat de bodem indringt en hoe het uiteindelijk in het grondwater kan terechtkomen.
Nitraat in grondwater verder lezenVLM-toezichthouders nemen meststalen
In dit filmpje worden Henk en Günther van de Mestbank gevolgd, die samen op pad gaan om meststalen te nemen. Ze leggen uit waarom meststalen belangrijk zijn, en hoe je als landbouwer je mestsamenstelling kunt opvolgen.
VLM-toezichthouders nemen meststalen verder lezenTV Limburg trekt met het CVBB het veld in.
Het bemestingsseizoen is volop aan de gang, dus trok TV Limburg samen met PIBO Campus het veld in. Hoe bepaalt de landbouwer hoeveel mest hij op zijn percelen voert? Hoe wordt er vermeden dat er te veel mest uitspoelt naar de waterlopen? In deze reportage belicht ‘Fan van Limburg’ de mestwetgeving en waterkwaliteit, en de …
TV Limburg trekt met het CVBB het veld in. verder lezenKan een bioreactor nitraatconcentraties bufferen?
Hoge nitraatconcentraties aan een rood MAP-meetpunt kunnen niet altijd rechtstreeks gelinkt worden aan de actuele bemestingspraktijken op de percelen rondom het meetpunt. Kan de aanleg van een bioreactor in dit geval een oplossing bieden?
Kan een bioreactor nitraatconcentraties bufferen? verder lezenLandbouwers geven tips voor laag nitraatresidu
Wat kunnen de landbouwers doen om het nitraatresidu in de bodem laag te houden? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, liet de VLM een onderzoek uitvoeren.
Landbouwers geven tips voor laag nitraatresidu verder lezenBrochure en poster ‘Duurzame bemesting in vollegrondssierteelt’
Bemesting is cruciaal voor een optimale plantengroei. Maar hoeveel moet je juist bemesten bij vollegrondssierteelt? Welke meststoffen gebruik je hiervoor best? En hoe beperk je de impact op het milieu? De brochure ‘Duurzame bemesting in vollegrondssierteelt’ met bijhorende poster biedt een antwoord op deze vragen.
Brochure en poster ‘Duurzame bemesting in vollegrondssierteelt’ verder lezenNieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken
Ook bij een correcte bemesting en strengere maatregelen is het vaak niet te vermijden dat er via het drainagewater van landbouwpercelen nitraten vrijkomen in het oppervlaktewater. Binnen een LA-traject is een Best Beschikbare Techniek ontwikkeld om nitraten uit drainagewater te verwijderen met als doel meer MAP-meetpunten groen te krijgen. De eerste pilootinstallatie gaf bemoedigende resultaten. Ondertussen worden er nog twee geïnstalleerd die zich deze winter moeten bewijzen.
Nieuw ontwikkelde techniek moet nitraten in drainagewater aanpakken verder lezenBrochure ‘Oplossingen voor het mestoverschot in de melkveehouderij’
Mestafzet is een belangrijk knelpunt voor veel melkveebedrijven. Daarom zette Danone België samen met het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) de schouders onder een pilootproject rond mestverwerking. De kennis die verzameld werd, is nu gebundeld in het kennishandboek mestverwerking.
Brochure ‘Oplossingen voor het mestoverschot in de melkveehouderij’ verder lezenCVBB bedrijfsbegeleiding, iets voor jou?
Wil je in 2019 deelnemen aan de CVBB bedrijfsbegeleiding? Vergeet dan niet om je aanvraag in te dienen! We geven jou persoonlijk advies over bemesting, tips over het behalen van een lager nitraatresidu en de meest actuele nieuwtjes in de wetgeving. Wist je dat het advies een waarde heeft van 350 euro, maar je slechts 50 euro + BTW op het factuurbedrag betaalt?
CVBB bedrijfsbegeleiding, iets voor jou? verder lezen